Blogg

Att anpassa bröllopsfotografering efter ljuset (och lite bilder från Ida & Thomas bröllop i Höör, Skåne)

English translation available below.

Ett recept för helglugnet: att redigera bilder på dessa ljuvliga med fantastiska podden Invisibilia i öronen. Ida & Thomas gifte sig på Bosjökloster Slott utanför Höör i Skåne, och jag hade den stora äran att vara deras bröllopsfotograf. Ett så ömt och fint bröllop – och varmt! Den här sommaren (som aldrig verkar ta slut!) har bjudit på en del rätt intensiv middagssol. Det finns en vanlig missuppfattning om att direkt solljus ger vackra bilder – men så är faktiskt inte fallet. Ljuset är alldeles för hårt för porträttfotografering, och leder till skarpa skuggor i ansiktet. På det här bröllopet var det bara möjligt att fota mitt på dagen, så vi fick använda oss mycket av skugga och motljus. När solljuset får studsa eller smyga in bakifrån får vi istället det där mjuka, vackra ljuset.

Står ni i begrepp att gifta er? Lägg då en minut att tänka på hur ni kan planera er dag kring ljuset, så att ni maximerar sannolikheten att få till riktigt magiska bilder. Det kan vara så enkelt som att till exempel genom att avsätta en kvart under middagen för att fånga några bilder i det vackra, varma ljuset från solnedgången. Det kan också innebära att olika miljöer och bakgrunder fungerar beroende på vädret – vid stark sol får man leta efter skugga från exempelvis väggar och träd, eller jobba mycket i motljus.

DSC_4241.jpg
DSC_4542 copy.jpg
DSC_4750.jpg